Timpris för barnvakt: vad ska man betala?

Publicerat 6 maj, 2020 in ・ Barnvakt
Få koll på vad som är ett rimligt pris för barnpassning och hur du ska tänka.

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Vad är egentligen ett rimligt timpris för en barnvakt och vad betalar man för?

Inte nog med att det kan vara svårt att veta hur man ska hitta barnvakt, du ska sedan veta hur mycket det är rimligt att betala barnvakten. Hittar du en barnvakt via någon av barnvaktsförmedlingarna gör de flesta av dem det jobbet åt dig. De har fasta timpriser som du som kund inte kan påverka. Men det finns också barnpassningstjänster som låter dig bestämma timlön själv tillsammans med barnvakten. Och kanske är det någon granne eller bekant som ska passa ditt barn, och vad är då ”lagom” att betala?

Oavsett om ansvaret att bestämma timpris ligger på dig eller inte, kan det ju vara intressant att veta vad det är du betalar för. Och om du själv ska komma överens om ersättning, är det kanske skönt att ha lite koll på vad som är rimligt och hur man ska tänka.

Från-pris för barnvakt via barnvaktsförmedlare

Timpriset för en barnvakt som du hittar via någon av landets största barnvaktsförmedlare ligger på 258 kr – 390 kr/timme, eller 129 kr – 195 kr/timme med RUT. Priset varierar beroende på hur många timmar du binder upp dig på, vilket upplägg du önskar, samt var du bor. De flesta av dem tar också hänsyn till barnvaktens ålder och erfarenhet av barnpassning när de sätter priserna.

De barnvaktsförmedlingarna som låter dig som kund bestämma timpris själv tillsammans med barnvakten förespråkar en lön som är i enlighet med fackförbundets rekommendationer, från 80 kr/timme. Läs mer om barnvakt via Yepstr.

En erfaren barnvakt kostar mer

En barnvakt med lång erfarenhet av barnpassning ligger ofta på ett högre timpris. Dock kanske inte passning av småsyskon och familjemedlemmar kan ses som ”professionell” erfarenhet, utan det bör vara uppdrag utanför familjen. Barnvaktens ålder är också en faktor. De flesta barnvaktsförmedlingarna har högre timlön för de barnvakter som är över 18 år. 

Fler barn = högre timpris för barnvakt

Ska barnvakten passa ett barn eller flera? Detta bör rimligtvis spela in på vad barnvakten får i lön. Vissa av barnvaktsförmedlingarna tar detta i beaktning, andra inte. 

Ska du själv bestämma timlön med barnvakten kan en bra och rimlig tumregel vara att addera 10 kr/timme per barn. Så om barnvakten får 100 kr/timme för att passa ett barn, blir det 110 kr/timme för två barn och 120 kr/timme om barnvakten passar tre barn samtidigt.

Sugen på att skaffa barnvakt? Här hittar du en jämförelse av några av landets största barnvaktsförmedlare.

Tiderna för barnpassningen påverkar priset

Ska barnvakten komma kvällstid eller dagtid? Kommer barnet mestadels att vara vaket eller sova? Det tycks råda lite skilda åsikter kring huruvida barnvakten ska få mer eller mindre betalt om de jobbar kväll/natt. Somliga tycker att arbetet blir lättare dessa tider i och med att barnet sover då, medan andra tycker att det känns rimligt att betala mer eftersom det är obekväm arbetstid. Detta är helt enkelt något man får avgöra själv, och komma överens om tillsammans med barnvakten. Ska barnvakten passa ditt barn på nyårsafton eller liknande tillfälle? Ja, då kan det ju vara en bra idé att komma överens om ett speciellt timpris. 

Vissa av barnvaktsförmedlingarna har Ob-tillägg på kvällstid och på storhelger/högtider, andra gör ingen prisskillnad alls. 

Rimligt och rättvist för barnvakten

Väljer du nu att hitta barnvakt via en av de barnvaktsförmedlingarna som har fasta priser, så har du nu förhoppningsvis lite bättre koll på varför priserna ser ut som de gör. Och ska du själv komma överens om timlön tillsammans med barnvakten så har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på vad du ska väga in för att komma fram till en rimlig och rättvis lön.