Linda: Så får du bättre självförtroende på jobbintervjun

Publicerat 18 februari, 2020 in Våra användare berättar
Linda är 19 år gammal och bor utanför Stockholm. Hon har stor erfarenhet av barnpassning och här ger hon sina bästa tips inför barnvaktsintervjun.

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Mina tips för bättre självförtroende på barnvaktsintervju

 

Att ta mod till sig inför sin första intervju kan kännas både nervöst och ovant. Man kanske undrar hur beställarens respektive sitt egna första intryck kommer vara, hur man ska presentera sig och vad deras förväntningar är. Man ska dock ha i åtanke att även beställaren ofta också är ny här på Yepstr. Då är både du och beställaren ovana vilket gör att man inte behöver ställa lika höga krav på sig själv och kan känna sig mer avslappnad.

Få ett bättre självförtroende som syns utåt

Mina främsta tips för att få bättre självförtroende till en intervju är att våga vara dig själv. Visa intresse genom att ställa frågor till beställaren angående själva uppdraget. Se till att både du och beställaren har samma förväntningar samt att ni båda är med på villkoren. Med förväntningar och villkor menar jag att allting ska vara tydligt för er båda angående hur, var och när uppdraget ska genomföras.

Om du känner att du gett ett bra intryck hos beställaren förbättrar även det ditt självförtroende eftersom att både du och beställaren har en är trygga i att detta är något som du kommer klara av. När du ställer frågor inser du även hur kunnig du är inför uppdraget samt att du lär dig mer om hur jobbet kommer att gå till. Det kan i sin tur ge dig en boost inför utförandet av uppdraget.

Att ge ett bra intryck vid sin första intervju skulle jag säga är att vara artig och hälsa på alla som är ingår i uppdraget. Var dig själv som jag nämnde tidigare genom att vara trevlig och tillmötesgående samt ge intrycket att vara intresserad via frågorna som du ställer. Ge ett intryck som inte är överdrivet fast å andra sidan inte för slappt, utan om du är dig själv blir intrycket oftast avslappnat och trevligt.

 

Känslan inför min första barnvaktsintervju

Mitt första jobb var som barnvakt. Jag skulle åka hem till en familj för att ha en intervju inför framtida uppdrag. Jag hade ingen aning om hur detta skulle gå till och om hela familjen skulle vara samlad när jag kom dit på intervju.

Den punkten som jag hade i åtanke var att bara vara mig själv samt känna att jag har en hel del erfarenheter och vara stolt över dessa. Om mina erfarenheter inte räcker till för själva uppdraget skulle jag ändå få en klapp för axeln genom att jag tog mig an intervjun och känna att jag är på god väg till att vinna nästa uppdrag.

Jag kom fram till dörren och plingade på. Det var inte förrän då som alla tankar började snurra kring hur man ska presentera sig, hur ska man vara för att inte se helt ointresserad ut för uppdraget samt hur man ska hälsa på barnen.

Där har jag även ett till tips för att visa självförtroende och sina erfarenhet utåt. Nämligen att inte bara hälsa på föräldrarna utan även på barnen (om det gäller exempelvis barnvaktsjobb). Se alltså till att du hälsar på alla berörda parter som ingår i uppdraget. Det kan röra sig om alltifrån ett företagsjobb till läxhjälp. Det ger beställaren ett bättre förtroende för dig. 

Läs mer om barnvakt via Yepstr

intervju för läxhjälp

Min första barnvaktsintervju gick trots allt bra!

Jag lyckades vara mig själv trots nervositeten och ovissheten om huruvida jag duger som jag är eller om mina erfarenheter skulle räcka till.

En annan lärdom är att erfarenheter inte är allt. Om du ger intryck av att du är kapabel till att hantera uppdraget samt är trevlig, artig och förtroendeingivande så har du alltid en bra chans. Det gäller att lita på att man kan komma långt bara med sin personlighet även fast man inte har ett helt CV att visa eller för den delen bara någon enstaka erfarenhet.

Från början behöver man inte ställa för höga krav på sig själv. Det är under resans gång som du får fler erfarenheter och möjligheter att utvecklas!

 

Att våga tro på sig själv

Det gäller att börja vid det första trappsteget där man visar framfötterna kring att man bara är intresserad och verkligen vill få uppdraget. När man tagit sig an modet har man öppnat flera dörrar som sedan kan leda till exempelvis företagsjobb som kan handla om allt ifrån paketering, arbeta på mässor eller i butiker.

Det är en resa i sig och inte minst en boost för sitt självförtroende att man är duktig som tagit sig vidare för att man tog den där intervjun trots sin oro och nervositet.

Se intervjun som en lärdom även om det kanske inte gick precis som du förväntade dig att det skulle gå. Utan misslyckanden kan man inte utvecklas. Din resa består av både motgångar och framgångar eftersom att det är just dessa två begrepp som ingår i din utveckling.

Några generella tips för att bli mindre nervös:

 • Förbered egna frågor
  Detta gör att du känna dig mer bekväm inför intervjun oavsett om du är en introvert eller extrovert person. Det är en trygghet att kunna veta att man har sina frågor att vända sig till om det skulle uppstå en nervositet vid tillfället. Det gör även (som jag nämnde tidigare) att man framstår sig som intresserad och får samtidigt ett förtroende hos beställaren. Att ställa frågor boostar även ditt självförtroende. 
 • Förbered svar
  Det kan kännas bra att ha förberett lite anteckningar kring vad dina erfarenheter är, vad din sysselsättning är just nu samt dina förväntningar för uppdraget. Du behöver inte ha perfekta och tydliga svar. Det handlar mer om att tänka igenom eventuella frågor för att känna dig mer bekväm under första mötet med beställaren.
 • Överdriv dina rädslor
  Med detta menas att man ska måla upp det värsta som kan hända vid intervjun. Det kan låta lite annorlunda då man hört att man ska vända på det och tänka mer positivt. Vi har en tendens att måla upp många negativa scenarier. Tänk om jag kommer uppfattas si eller så? Tänk om jag inte är rätt person för uppdraget? Men faktum är att det är väldigt osannolikt att det värsta som du kan tänka dig vid en intervju faktiskt kommer att hända.

  Vad är egentligen det värsta som kan hända? Förmodligen inget som är så farligt. Och oavsett så är du en lärdom rikare! 

Summan av kardemumman är att du klarar mer än vad du tror.

När du tagit dig ända fram till en intervju så visar det på att du är ambitiös och målmedveten person. Kom ihåg att genom att förbereda sig mentalt kommer det ge dig mer självförtroende väl på plats. Och sist men inte minst, våga att ställa frågor som gör att du kan känna dig lite extra duktig.

Mer tips? Lyssna på Linns bästa tips till dig som läxhjälpare