Första skoldagen är här – dags för läxhjälp och nytt pennskrin

Publicerat 2 september, 2019 in ・ Tips och guider

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Sommaren är kort, och i hela landet sitter sexåringar exalterade inför första skoldagen. De allra flesta har nog redan börjat med inskolningen. Vi tipsar vad ni som familj kan göra för att göra de första veckorna extra speciella.

Den första tiden i skolan är fylld med intryck, nya lärare och framtida bästa kompisar. Men också med nya regler. Helt plötsligt måste man vänta på att få prata tills dess att man fått ordet, man ska lära sig att sitta still och att maten i skolmatsalen faktiskt är den enda som bjuds. 

Första skoldagen är en stor dag, både för dig och ditt barn, och det finns en hel del man kan hitta på för att göra den första tiden i skolbänken extra speciell.

Skaffa barnvakt inför skolstarten via Yepstr

Oro inför skolstart

De flesta barn är lite pirriga inför skolstart. Att lämna förskolan för sexårs är stort, så fjärilar i magen är att förvänta sig. Men vissa kan känna nervositet, ängslan och till och med oro inför allt det nya. Plötsligt magknip eller oprovocerade vredesutbrott kan vara tecken på att allt inte riktigt står rätt till. Du känner ditt barn bäst, och märker nog när det är något som stör. 

Detta är förstås något som ska tas på allvar. Stora barn som stojar på skolgården och rädsla att inte räcka till kan komma tidigare än vad vi kanske minns. Då släpper vi det vi håller på med så barnet kan uttrycka vad det är som skaver. 

Ett knep för att förstå vad det är som oroar, är att beskriva vad du tror barnet känner. Kanske kan du säga “jag ser att du inte är så glad idag, kan det vara så att skolan börjar snart och att det gör dig lite pirrig i magen?”. Prickar du rätt kommer ditt barn bli lättad över att bli sedd och förstådd. 

Känner sig ditt barn nervös och orolig inför första tiden i skolan kan ni komma fram till en lösning tillsammans. Kanske kan ni provgå vägen till skolan eller gå till skolan lite tidigare och kika på skolgården och klassrummet ännu en gång för att vänja sig vid miljön. Ni kan också snacka lite med läraren eller ta sällskap med en kompis som ni vet ska börja i samma klass. 

Prestationsångest och läxhjälp – så stöttar jag mitt barn i skolan

Bra böcker inför första skoldagen

Det finns många barnböcker på ämnet första skoldagen. Vi har listat några riktiga klassiker:

  • Var är bus-Alfons av Gunilla Bergström – Alfons Åberg ska börja skolan men dagarna innan blir han alldeles tyst och vill inte längre busa som vanligt. Något som förstås gör Pappa mycket bekymrad. 
  • Jag vill också gå i skolan av Astrid Lindgren – Femåriga Lena blir avundsjuk när storebror ska börja skolan, då får hon följa med första skoldagen för att se hur det går till.
  • Sune börjar skolan av Sören Olsson – Sune ska börja skolan och är faktiskt lite nervös. Vad ska man packa i väskan egentligen, och vad händer när man kommer dit?
  • Ettagluttare En samling kortare historier av Sveriges mest lästa barnboksförfattare om hur det är att börja skolan. 
barnvakt i närheten

Det finns inget krav på att kunna läsa, skriva och räkna innan skolstart. Endast förmågan att sitta på sin plats och lyssna

Vad behöver barnen kunna?

Det finns inga krav på räkning, läs- eller skrivkunnighet innan man börjar skolan. Däremot måste man lära sig att under lektionerna talar man bara när man får ordet och att det är viktigt att lyssna för att man ska kunna lära sig något. 

Hitta, boka och betala läxhjälp på timme – tryggt enkelt och schysst

Bra att veta för dig som förälder

De flesta barn klarar inskolningen alldeles utmärkt, om än i olika takt. Dagarna kommer vara korta till en början, vilket är bra. Med alla nya intryck är det bra att kidsen får vila upp sig ordentligt mellan varven. Första tiden kommer gå till att lära känna sina nya klasskompisar, få rutiner och lära sig vilka regler som gäller. 

Det är bra att fråga sig vems oro det egentligen handlar om – din eller ditt barns. Det kan hända att det är ens egna tankar och erfarenheter som spökar, i vilket fall frågor och försäkringar skapar onödig oro för ditt barn. Undrar du något, fråga lärarna eller fritidspedagogerna direkt – gå inte runt och älta. Dialogen med personalen ska vara kontinuerlig för allas skull.

Annat som är bra att sätta igång med tidigt under terminen är att hitta en grym barnvakt som kan hämta efter skoldagen. Via Yepstr kan du hitta ungdomar mellan 15-21 som bor i närheten som gärna jobbar extra som barnvakt hos er. När ditt barn dessutom får med läxor, och kanske ska börja plugga inför nationella prov eller behöver mattehjälp, kan du hitta läxhjälp via Yepstr. Kanske är det samma person som er barnvakt, eller någon annan grym ungdom i kvarteret. Hitta, intervjua, boka och betala via Yepstr så blir uppdragen både vita och försäkrade. 

Läs mer här, här eller här.

skolstart-läxhjälp

Förbered er inför skolstarten med ett nytt pennskrin och en grym barnvakt som kan hämta någon gång ibland

Roligt att göra inför skolstart

  • Shoppingtur – Om ditt barn är intresserat känns det alltid speciellt att följa med för att införskaffa en sprillans ny skolväska och ett fint pennskrin. Kanska kan man dessutom unna sig en ny rolig t-shirt eller nya gympaskor inför första skoldagen. 
  • Packa skolväskan – Packa tillsammans med ditt barn. Se till att det nya pennskrinet kommer med och kanske en varm tröja och en frukt. 
  • Välja kläder – Återigen om ditt barn tycker det är roligt, kan det kännas lite högtidligt att välja ut vad man vill ha på sig den där första skoldagen.
  • Lyxa till det efteråtI början går de nyblivna eleverna inte hela skoldagar, då kan det ju passa att lyxa till det men en pizzalunch, en glass eller barnets favoriträtt till middag.

Få hjälp med hämtning, läxhjälp mm, kom igång med Yepstr