Checklista – att göra i trädgården i augusti

Publicerat 28 augusti, 2019 in Tips och guider

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Sommaren 2019 har bjudit på äkta svenskt sommarväder. Solsken och värme har varvats med regn och svalare temperaturer – så förhoppningsvis mår er trädgård rätt bra nu. Vi listar vad man mer kan göra i trädgården i augusti. 

Att planera

Under augusti är luften ljummen och fuktmättad. Perfekta förutsättningar för att nyplantera. Anlägg en ny rabatt, plantering eller trädgårdsland där ni kan odla rotfrukter, grönsaker eller örter. Ni kan fortsätta att så grönsaker som utvecklar sig fort. Som sallad, ruccola och rädisor.

För en lummigt grön trädgård även under årets kallare månader kan ni med fördel plantera era vintergröna växter redan nu. På det viset hinner plantorna skapa sig ett stabilt rotsystem innan tjälen kommer. Buxbom, järnek, idegran och rhododendron är några exempel på växter man kan planera i trädgården i augusti. De håller sig fina och gröna under vintern. Med en rhododendronbuske får ni dessutom vackert blomster till våren.

 

trädgårdshjälp på timme

Järnek håller sig grön även i kyligare temperaturer

 

För den som inte vill vänta till våren för blommande buskar behöver inte oroa sig. Det finns massor höstblommande buskar att plantera nu. Dessa plantor ser inte så mycket ut för världen vid planteringstiden, och förbises ofta hos blomsterhandlaren. Många växter som blommar sent ska planteras på vårkvisten, men det finns plantor att köpa i kruka. Bara att plantera hemmavid och njuta. 

Läs mer om trädgårdshjälp via Yepstr

Att rensa i trädgården i augusti

Ogräset tar inte semester. Så ta ett varv och rensa nu innan det blir för kallt, och innan ogräset går i frö. Passa på att ägna dig åt annan trädgårdsskötsel, som att gallra buskar från ris och trötta grenar. Få in ljus och luft i buskarna innan det blir mörkt. 

Även gräsmattan kan behöva sig ett ansiktslyft. Nu är det läge att reparationsså, alternativt anlägga helt ny gräsmatta. Perfekt nu när daggen ökar och luften är sval och fuktig nattetid. Jorden är dessutom varm och fuktig så frön kan gro och rötter etablera sig. Vattna ofta och sparsamt. 

Fruktträden kommer ta fart på allvar nu med grenar som dignar av kart. Det kan vara klokt att gallra lite så det är 3-4 fingrars bredd mellan den omogna frukten. Då blir det fina frukter och svamsjukdomar kan inte spridas lika lätt om någon frukt blir skadad eller angripen. Plocka bor fallfrukt under äppelträden på det viser undviker du ruttnande frukt, getingar och mördarsniglar.

Verktyg och redskap att ha redo när din trädgårdshjälp kommer

Att skörda

Fortsätt att skörda grönsakslandet. Plocka upp morötter, rödbetor och annat gott. Ungsbaka, pickla eller tillaga i höstens alla mustiga höstgrytor. 

Ta hand om dina kryddor och örter. Skörda de fina plantorna, torka och spara till vintern. Sprid ut skörden på tidningspapper tills de torkat. Örter som dill, persilja och basilika kan ni med fördel frysa in. 

Plommon, äpple och hösthallon kan ni nu skörda och förvandla till sylter, pajer och smoothies. 

Du kan dessutom dra upp löken. Låt blasten sitta kvar och låt löken torka i solen någon vecka. Förvara därefter svalt och mörkt, så håller den sig fin länge. Lök växer långsamt och spurtar i slutet av säsongen så var inte otålig. Ta upp en testlök innan du sliter upp hela landet.

Hitta fler trädgårdstips här, här och här.

trädgårdshjälp

Skaffa trädgårdshjälp via Yepstr

Gör det enkelt med trädgårdshjälp

Det kan kännas som mycket att hinna med i trädgården i augusti. Speciellt efter semestern med jobb och skolstarter. Då tycker vi du ska skaffa trädgårdshjälp. Via Yepstr kommer ni i kontakt med drivna ungdomar som gärna hjälper er med trädgårdsarbetet. Många av ungdomarna som tar uppdrag via Yepstr har dessutom en hel del arbetslivserfarenhet inom trädgårdsskötsel. 

10 anledningar att skaffa barnvakt i höst

Så via Yepstr kan ni hitta trädgårdshjälp på ett schysst och smidigt sätt. Ni betala efter det ni har fått hjälp och ungdomen är försäkrad och får en skälig ersättning för sitt jobb.

Så, ut och njut av sensommaren i er vackra trädgård.

Kom igång och skaffa trädgårdshjälp idag