5 insikter om barns skärmtid

Publicerat 21 augusti, 2019 in Tips och guider
Enkel underhållning, eller fördummande tidsfördriv - 5 insikter om barns skärmtid.

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Att ständigt vara uppkopplad och nåbar är en källa till stor stress för många människor. Men visst kan skärmen också vara enkelt och underhållande tidsfördriv – även för de allra minsta. Hur ska man egentligen tänka när det kommer till barns skärmtid?

Vi har nog aldrig varit så blasé, och samtidigt så oroliga, för vårt skärmanvändande som vi är idag. Hur påverkar egentligen skärmar, internet och uppkoppling våra barn? Sedan smartphones och trådlöst internet kom in i bilden har frågan kring barns skärmanvändande blivit en allt hetare potatis. 

Forskning inom skärmtid är relativt nytt. Därför finns det inte några säkra vetenskapliga bevis på vilken långsiktig påverkan skärmtid har på barn. Ändå finns det mycket att säga inom ämnet, vi listar 5 insikter om barns skärmtid. 

1. Det handlar om balans

Nog för att man inte säkert kan veta vilken påverkan skärmtid har på barn på lång sikt.  Men användningen av skärmar medför absolut risker, säger hjärnforskaren Katarina Gospic. Bland annat påverkar tiden framför skärmen vår psykiska hälsa och gör oss distanserade och empatiskt avtrubbade. 

Gospic menar dock att det handlar om balans. Det är inte så att vi ska avsäga oss teknik helt, snarare att man ska försöka återgå till telefonens ursprungliga funktion. Läs ett sms, ring din familj och kolla vädret – men försök att inte fastna i andra appar. 

Appar, barnprogram, TV och Youtube är inte direkt skadliga för barn. Det handlar mer om vad surfandet tar tid ifrån så som kreativitet, fysisk aktivitet och mänsklig kontakt.

2. Inget ersätter samtalet

Färre samtal hemma och ökad skärmtid hör ju förstås ihop. Forskning visar att barns språk, kreativitet och inlärning påverkas av skärmtid. Språkinlärningen gynnas inte på samma sätt när man blir talad till genom en skärm, som när man blir talad med. Bara då lär man sig svara, diskutera och reflektera. 

Det finns en uppsjö av bra pedagogiska appar med lärande i fokus, men det finns inget som driver kreativitet och fantasi så mycket som tristess. När man har tråkigt kan vad som helst bli en leksak eller ett äventyr. Det blir allt svårare att fokusera, något som inte heller är särskilt bra för inlärningen. Vidare lider vi nog alla av den så kallade google-effekten – med alla svar ett knapptryck bort blir vi sämre på att anstränga oss för att komma fram till ett resultat.

Barnvakt på timme

Pedagogiska appar i all ära, men inget slår samtalet.

3. Barn gör som vi gör, inte som vi säger

Det är klart att vårt eget fipplande med telefonen smittar av sig på våra barn. Sverige är ett av de länder där barn spenderar som mest tid framför skärmar. Men om vi fortsätter att sitta klistrade vid mobilen, varför ska då våra barn sluta. 

Enligt Rullavagn.se upplever 4 av 10 barn att deras föräldrar är alltför upptagna, dels med jobb, viktiga mail och andra måsten. Men mycket fritid går också åt att sitta med telefon eller padda. Barn härmar och lär sig av vår mimik, kroppsspråk och ansiktsuttryck. De ser när vi sitter passiva och uttryckslösa framför skärmen – med sämre kognitiv och känslomässig utveckling och anknytning som resultat.

Här kan du läsa mer om stress och stresshantering

Vår skärmtid är antagligen långt värre än barnens, så nog är det tydligt att förändring måste börja hos oss. Något som för oss vidare till nästa insikt. 

10 anledningar att skaffa barnvakt i höst

4. Det tar 3 veckor att skapa en vana.

Det råder delade meningar om hur lång tid det faktiskt tar att skapa en vana. Om det är 3 veckor eller ett år verkar variera – poängen är att det kan vara kämpigt att skapa, eller sluta med, en vana. Men om er familj bestämt er för att trappa ner er skärmtid finns det flera knep att pröva.

Köp en riktig väckarklocka

Back to basic, införskaffa en gammal hederlig väckarklocka. När vi använder oss av mobiltelefonens alarmfunktion kommer varje dag inledas, och avslutas, med skroll på sociala medier. Med en väckarklocka, kan du låta telefonen vila långt från bädden, gärna i ett annat rum. Prova sätta telefonen på laddning i köket vid 22, aktivera ‘stör ej’-funktionen redan då så hinner du varva ner mobilfritt innan läggdags. 

Inaktivera notiser

Inte konstigt att det är svårt att koncentrera sig när telefonen plingar till för minsta lilla. Jobbmail, sms, likes på sociala medier och tindermatchingar pockar ständigt på uppmärksamheten. Svaret är förstås enkelt, stäng av notiserna. Man behöver inte kontrollera och reagera på en gång. 

Skärmfri tid

Vi tar upp mobilen och börjar skrolla så fort vi blir lite uttråkade, när vi väntar på bussen eller på att tvättmaskinen ska gå klart. Ibland åker den fram nästan utan att man märker vad man håller på med. Känner du igen dig? Vi blir mer luststyrda, och lättare uttråkade. Vi måste helt enkelt öva på vår uthållighet – både stora och små. Utnyttja telefonens funktion för skärmfri tid, då kan du låsa valda appar mellan vissa klockslag eller efter en viss tid. 

Det finns flera funktioner och appar som mäter vår skärmtid samt hur ofta vi tar upp telefonen. Det är läskig data, men den kan vara roligt att följa om skärmtiden minskar efter era ansträngningar. Kom överens i familjen vilka regler som gäller, några exempel:

  • Kolla inte på telefonen, eller i alla fall inte sociala medier förrän kl 9.
  • Försök att bara titta på telefonen när barnet sover under dagen. Lägg bort telefonen från det att du kommer hem tills ni nattat på kvällskvisten. 
  • Inga telefoner när ni äter.
barnvakt i stockholm

Hur ska man egentligen tänka kring barns skärmtid?

5. Alla måste vara med på tåget

Alla kan nog må bra av att dra ner på sin skärmtid. Dessutom vill man som vuxen föregå med gott exempel. Se till att hela familjen, inklusive er barnvakt, är med på era nya rutiner. 

Söker ni barnvakt eller läxhjälp? Läs mer här.

Avslutningsvis vill vi nämna att vad som passar just dig och dina barn, kanske inte passar andra familjer. Det finns inget definitivt rätt och fel när det kommer till skärmtid. Men vi kan nog alla skriva under på att vi spenderar allt för mycket tid framför skärmen, vi hoppas att denna artikel kan verka som inspiration för förändring. 

Ny hos oss på Yepstr, läs mer här