Första sommaren efter gymnasiet, vad händer nu?

Publicerat 9 april, 2017 in Inspiration

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Första tiden efter gymnasiet

Skolan är snart över och din hjärna är nu fullmatad med minnen från studenttiden, internskämt med polarna, och förstås en lång rad matteformler. Med världen framför dina fötter är det nu bara ett språngsteg kvar ut i vuxenlivet. Det kan kännas överväldigande,  för att alla de där frågorna om framtiden som kändes så långt borta, börjar nu hopa sig och känns väldigt aktuella. Vad ska du göra efter gymnasiet?

Studentskivor

Det finns en hel del att se fram emot med den sista tiden innan du slutar gymnasiet. Ta till vara på studentskivorna, men låt dem inte gå ut över betygen. Ta dina betyg på största allvar nu och blicka hellre framåt, mot slutskivan, första festen efter studenten. Studentdagen är lång, från champagnefrukost till slutskiva. avslutas. Ät och mingla ordentligt på din fina studentmottagning, här firas ändå du av dina föräldrar. När den är över är det dags att packa ihop och åka till slutskivan, tillsammans med klassen.

Sommaren efter gymnasiet

efter gymnasiet, sommar

Första sommaren efter gymnasiet är annorlunda än tidigare somrar. Även om du har ett sommarjobb så närmar sig arbetslösheten. Frågor om framtiden är ständigt närvarande och många vill bara packa ihop och åka iväg till Asien för att backpacka redan nu. Ta tillvara på sommaren efter gymnasiet genom att extraarbeta samtidigt som du har ditt vanliga sommarjobb. Genom att extrajobba bygger du snabbt upp resekassan så att du kan kommer iväg så snabbt som möjligt.

Se även vår sommarjobbsguide.

Jobba efter gymnasiet

efter gymnasiet, första sommaren

Att hitta det första jobbet tar ofta längre tid än vad man tror. Även om du har ett sommarjobb eller extrajobb så är det inte en garanti för att hitta ett jobb i höst. Fundera inte för mycket på vad du vill göra, första jobbet efter gymnasiet är till för att du ska lära dig mer om dig själv och det som är viktigt för dig. När du börjar jobba efter studenten är det viktigaste att du börjar fundera på vad du vill göra med pengarna. Sparar du till utlandsresan? Stoppar du undan för att hitta en lägenhet? Eller förbereder du kanske studentkassan? Sätt upp ett mål och kom igång!

Läs även vår guide till att hitta lokala jobb.

Börja plugga

efter gymnasiet, studenter i en sal som tar examen

Det kanske inte känns jättelockande just nu, de flesta som sökt studier direkt efter gymnasiet uppger att de mest gjorde det som en säkerhet ifall de inte hittar jobb direkt. Men det kan vara en bra idé att ta en ordentlig titt på studier som valmöjlighet. Att börja plugga direkt innebär förvisso fler år vid skolbänken, men högskolan är annorlunda. Som högskolestudent så är plugget tyngre; men livet roligare än någonsin tidigare. Att studera vid högskolan innebär mer eget ansvar, mer CSN och mer tid att utforska precis det du vill. Känner du för att resa? Studera utomlands! Känner du för att fokusera på det sociala? Hitta en studentförening! Ja, högskolelivet innebär en hel del möjligheter.

Högskolan är inte det enda alternativet för dig som vill plugga. Det blir allt vanligare idag att man tar en så kallad yrkesutbildning på skolor såsom Nackademin, Berghs eller Forsbergs. Det är skolor som har en mer praktisk prägel och där du läser till att hitta ett arbete som är mer specifikt inom det yrkesområde du vill söka dig till.

Flytta hemifrån

efter gymnasiet flytta hemifrån, öppna vita dörrar

Att flytta hemifrån efter gymnasiet är inte det lättaste. Ködagarna för att hitta en hyresrätt ligger inte direkt på hög och sparkontot är inte det mest välfyllda. Men det finns alla chanser att flytta ut från barndomshemmet. Det vanligaste är att man flyttar hemifrån i samband med början på studierna. I de flesta av Sveriges större städer finns det en lång rad olika organisationer som förmedlar studentbostäder. I Stockholm är SSSB, Stockholms Stads Studentbostäder, absolut störst inom området.

Man behöver inte vara en student för att flytta hemifrån. Att hyra i andrahand kan vara helt rätt; men dyrt, alternativ för dig som vill flytta hemifrån redan innan studierna. Att jaga bostad sätter kreativiteten till test och det kan hända att du behöver se dig om efter kreativa lösningar som du kanske inte tidigare har tänkt på. Allt fler flyttar in i kollektiv, hyr enskilda rum eller går samman med en vän för att hyra. Bor du i en storstad finns det många kommuner som ligger lite utanför staden och som har fler, och billigare, lägenheter tillgängliga.

Länktips till dig som söker bostad efter gymnasiet: